Masopust

Dnes je tak zvaný Tučný čtvrtek. Tučný, protože dle tradice se v tento den konaly zabíjačky, aby se lidé stačili, co nejvíce posilnit před postním obdobím. A od neděle do úterý probíhá vyvrcholení Masopustu. Nevím, jestli je to již delší dobu, já jsem až letos zaznamenala, že to vše, co ke konci masopustu patří, průvody masek, hudba, jídlo a pití, už v různých městech probíhá od začátku února.

Podle tradice masopustní zábava začínala o poslední masopustní neděli. Po slavnostním obědě se všichni chystali do hospody k muzice. Ve znamení zábavy a tance probíhalo i masopustní pondělí. Vyvrcholením masopustu bylo úterý, kdy procházely vesnicemi průvody maškar a hrála se divadelní představení. Masky mohly být jakékoliv, patřilo však mezi ně nakolik tradičních, medvěd, kobyla, někdy i maska s jezdcem na koni, Žid s pytlem, bába s nůší nebo kominík se žebříkem. Masky byly všude pohoštěny – něčím k zakousnutí a pálenkou, což ještě zvyšovalo rozpustilost a veselí. Masopustní zábava končila přesně o půlnoci, protože nastala středa a s ní předvelikonoční půst. Písemné zprávy o masopustním veselí v našich zemích jsou již ze 13. století a v 18. století se začaly pořádat zvláštní taneční zábavy, tzv. reduty. První reduta v Praze se konala v roce 1752.

Pro mě Masopust znamená koblížky a „křupance“ – tak jsme jim říkali, jinak se používá název „Boží milosti“. Ostatní masopustní veselí mě dnes už nijak moc neláká. Ale v dětství to bylo úžasné období. Tenkrát jsme ještě ani neměli televizi a všechny tradice během roku byly vzácností, na kterou jsme se dlouho předem těšili a ještě dlouho po ní ji „prožívali“. Vzpomínám si, jak jsem jedinkrát byla i za masku. Děti běžně nechodily s maškarním průvodem, ale můj taťka byl vynikající harmonikář, takže nemohl chybět. A mě vzal s sebou. Masky se koupily v papírnictví a oblečení se posbíralo a našilo doma. Dostala jsem košíček a v každém domě mi do něj přispěli. Výtěžek se použil večer na tancovačce na zaplacení pohoštění. Všem jsem se moc líbila a tak mi do košíčku hojně přidávali. Pamatuji si, že mě pak všichni moc obdivovali, jak moc jsem toho vybrala. Mnohem víc, jak jiné roky. Dodnes si pamatuji ten pocit důležitosti a obdivu. Bylo mi tehdy šest let a mám tento zážitek zdokumentovaný dokonce i na fotce.

S Masopustem mám spojenou i další krásnou vzpomínku. To už jsem chodila na střední školu a spolu s kamarádkou jsme se převlékly na maškarní ples za cikánky. Ušila jsem si červenou saténovou sukni, bílou halenku, a k tomu starodávné cinkací náušnice z barevných plíšků a náhrdelník. Měla jsem tehdy dlouhé tmavé vlasy a byla jsem výborná tanečnice. Masky jsme neměly, jen tenký závoj na půl obličeje. Ale ten výborně splnil svůj účel. Byla jsem „tajemná“. To úžasně uvolnilo moje spontánní Já. Normálně jsem byla spíš nesmělá a držela se v pozadí. Sklidily jsme obrovský úspěch a vyhrály první cenu. Jednoznačně jsem byla „hvězdou“ tohoto plesu. Dodnes si pamatuji, jak úžasně jsem se tenkrát cítila, a jak jsem si vše užívala. Přeji takový zážitek každé dívce. Je to to nejlepší pro její uvědomění si vlastní krásy, vnitřního náboje a umění zazářit.

A poslední můj uložený „klenot“ vzpomínky na Masopust mám z doby, kdy jsme byli na maškarním bále v Ocmanicích s manželem a oběma našimi dceruškami. Bylo jim asi 4 a 6 roků. Tehdy moje přítelkyně Růženka přinesla krabici „křupanců“. Pamatuji si, s jakou radostí se jejich dva chlapečci a naše holčičky na ty křupance vrhli, a jak krásně dětsky si užívali celý maškarní program s rukama plnýma této mlsoty. Dlouhé roky potom jsem vždy tyto křupance na závěr Masopustu dělala. Přikládám recept, kdyby se někomu z Vás hodil. Jsou opravdu snadné a velmi chutné.

26.2.2020 je Popeleční středa, jí začíná období půstu před velikonocemi.

Popeleční středa opět vychází z křesťanské tradice. V tento den se věřícím uděluje znamení kříže popelem na čelo s formulí „Pamatuj, že prach jsi a v prach se obrátíš“, jako znamení pomíjivosti. Popel se získává ze spálených palmových a olivových ratolestí, v našich krajích i z „kočiček“, posvěcených na Květnou neděli. Toto znamení vybízí, aby do postní doby vstoupili vědomě a prožívali ji jako čas vnitřního očišťování všeho, co se za celý rok proplížilo do našeho srdce a zatížilo je. Očištění od všeho, co člověku brání skutečně a naplno žít. Popeleční středou začíná čtyřicetidenní postní období. Vedle klasických forem újmy v jídle a odřeknutí si masných pokrmů, se v řadě zemí rozšiřuje také např. na „ekologický půst“ – omezení zbytečných jízd autem, nákupů apod. Vždy je však zaměřen na zkvalitnění vztahu k Bohu, k druhým lidem i k sobě samému. Postní období má 6 postních nedělí:

1. první 1.3. – tzv. Černá: ženy oblékaly černé šaty; symbolizuje zahájení „temného“ období půstu

2. druhá 8.3. – Pražná: připravoval se pokrm z naklíčených obilných zrn „pražma“

3. třetí 15.3. – Kýchavá: prý – „Kdo v tento den 3x kýchne, bude zdravý celý rok.“

4. čtvrtá 22.3.– Družebná: chlapci a dívky se scházeli ke společnému posezení, každý přinesl nějaké občerstvení, které společně snědli

5. pátá 29.3. – Smrtonosná: ze slámy se vytvořila „Smrtka“ – symbol zimy a smrti a ta se vynesla ze vsi, tam se hodila do vody a zpátky do vsi se přineslo „Léto“ – malý zelený stromek ověšený ozdobami

6. šestá 5.4. – Květná: tuto neděli se světily „kočičky“ a vrbové proutky, na oslavu Kristova vjezdu do Jeruzaléma na oslátku, kdy mu lidé na cestu házeli useknuté ratolesti stromů. Květnou nedělí začínají vlastní Velikonoce, tzv. Velikonoční týden. Je to poslední týden čtyřicetidenního půstu.

Rozhodla jsem se také využít toto období pro své dobro. Bude to pro mě opět období bez uzenin, jak jsem si ozkoušela již o Adventu a velmi se mi osvědčilo. A jako každý rok, udělám si „kopřivovou kůru“: to je 2x denně šálek čaje z kopřiv. Dělám to na jaře už několik roků a vnímám to, jako velmi přínosné pro organizmus.

Přeji Vám krásné zakončení období Masopustu a těším se s Vámi začátkem dubna na povídání o Velikonocích resp. o Jarních svátcích.

Křupance ½ šlehačky, 1 štamprle rumu, 4 celá vejce, 1 lžíce moučkového cukru, špetku soli, polohrubá mouka dle potřeby. Ze všech surovin vypracujeme těsto. Vyválíme plát, vykrájíme tvary (do nich vykrájet formičkou kolečka), smažit na oleji do zlatova z obou stran. Pak nechat na ubrousku okapat a obalit v moučkovém cukru s vanilkou. Běžně dělám poloviční dávku. Jsou to dva velké talíře, viz. foto.